ПАМЕТНИ ЗИДОВИ ЗА ПАМЕТНУ ДЕЦУ! – Три сјајне идеје за вртиће, играонице и дечје собе!

Драги пријатељи деце, aко осликавате просторије у којима малишани бораве, искористите прилику да зидове учините корисним и забавним! Опште је познато да деца најлепше уче када су весела, инспирисана креативним амбијентом који их позива да загледају, истражују, да се пентрају, завлаче, провлаче, скривају и фантазирају…

Ако намеравате да улепшате зидове у вртићу, играоници или у дечјој соби, нека то буду веома паметни зидови који спонтано стимулишу сазнајне способности у складу са узрастом и развојним потребама деце!

Најтоплије препоручујем следеће три теме које ћете током дугог низа година на различите начине моћи да користите кроз забаву у едукативне сврхе:

  1. Животне средине – Најбоље шумска дружина или водени свет, који децу позивају на игре класификације, оријентације у простору, говорне вежбе, усвајање појмова…
  2. Бајковите зидове са јунацима из одабраних књижевних дела – Посебно су погодни за вежбе социјалних вештина, емоционалне интелигенције, развоја дивергентног мишљења, визуелне перцепције…
  3. Саобраћај – Идеални зидови за усвајање појмова из области саобраћаја, насеља, рељефа, за вежбање оријентације у простору, опажања, упоређивања, говорно-језичких игара… Списак је бескрајан!

На примеру једне играонице коју сам осликала, показаћу вам како уз права питања настаје непресушни извор забавног учења помоћу зидова који у загрљају чувају дечју игру. Предложена питања су намењена за стимулацију различитих способности деце различитог узраста:

– Ко је између две медузе а испод морске звезде?

– Ко није са десне стране делфина?

– Колико има животиња без пераја?

– Пронађи што више животиња које у свом називу имају слово Д.

– Стави леву руку на жуту рибу, десну руку на белу медузу…

– Да ли има више хоботница у тамном или светлом делу мора?

– Испричај ми причу о тајанственом потонулом броду.

– Чији је то брод био?

– Шта се догодило?

– Да ли неко за њим трага? (Када заједно измаштате причу, направите мапу до скривеног блага, повез преко ока, са офингера скините куку, ставите је на руку… И авантура почиње!)

– Ко ти се највише допада из породице делфина?

– Којој си морској животињици најсличнији? Зашто?

– Која морска животиња никако не би волео да будеш? Зашто?

– Шта мислите, ко је главни у овим морским дубинама?

Драги пријатељи, од средине марта бићу доступна за осликавање паметних зидова, по веома повољним ценама. Искористите прилику да заједно осмислимо креативни концепт, питања и игре.

 

Свако добро из Књигралишта

Анђелка Елезовић

Подели са пријатељима

Коментари