ТРИ КЉУЧА МУДРОГ РОДИТЕЉСТВА – Љубав, Мир и Поверење

Прикупљајући податке о деци којој је била потребна моја психотерапијска или дефектолошка подршка, приметила сам да су неки од ова три кључа по правилу били изгубљени, зарђали или сломљени.

Под мудрим родитељством сматрамо пружање хранљивих односа и стимулативне, здраве средине, што је неопходно детету да развије своје потенцијале.

1. Први кључ: ЉУБАВ

Неопходна је у свим фазама живота, али често занемарујемо колико важно место заузима у периоду пре дететовог зачећа до спознаје о трудноћи (да ли је дете жељено, ишчекивано или непланирано, у најгорем случају да ли је било дилема око прекида трудноће).

Први кључ је љубав будуће маме и тате који се узајамно поштују, брину једно о другом и желе да свој брак крунишу чудом љубави – дететом. Овакав однос снажно ће обојити доживљај дететовог бића да је жељено, вољено и добродошло. Дакле, постарајте се да контекст у коме настаје идеја о детету буде здрав, обојен љубављу. Веома су значајни и хармонични односи будућих родитеља са својим родитељима, опроштени пропусти у њиховом родитељству, превазиђени страхови од понављања родитељских грешака, као и исправно расуђивање о томе како би добри родитељи требало да поступају…

Истински спремни за родитељство су они ретки парови који су своје развојне задатке савладали и сада, са осећајем мира, љубави и адекватности, имају шта да пренесу потомству, осим генетског материјала.

 

2. Други кључ: МИР везан је за благословено стање.

(Не настаје само сасвим нова беба, већ и сасвим нова мајка!)

 

Психофизичко и духовно стање мајке је кључни градивни елемент у настајању новог бића. Отац има важну улогу да обезбеди мајци климу сигурности, љубави и мира. Важно је да обоје буду свесни да је дете од првог тренутка живо биће које у своје малено срце бележи сва догађања у току девет месеци и чува те записе заувек. Важно је свесно бирати мисли, речи, друштво, средину и поступке и направити једну климу поштовања за нови живот који цвета.

Страх и криза идентитета мајке су готово неизбежни, пошто настаје једна сасвим нова и непозната улога која на тренутке може бити застрашујућа, поготову ако младе маме почну да приписују себи више одговорности него што им припада. Девет месеци је савршено довољно времена да се мајка прилагоди новим околностима и припреми за све што долази. Од изузетног значаја за осећај смирености је мајчино поверење да је њено дете од првог тренутка у рукама Божје љубави и мудрости. 

 

3. Трећи кључ: ХРАНЉИВЕ ПОРУКЕ налази се у првим вербалним и невербалним информацијама које дете добија из света око себе.

(Оптимална мера подршке и фрустрације)

Традиционално, мајчина улога је да негом и намиривањем бебиних физиолошких и емотивних потреба пренесе поруку детету да је безбедно и да је безусловно вољено. Да је савршено такво какво јесте и да је све у реду. Очева улога долази до изражаја у нешто каснијем периоду, када има задатак да фрустрира дете неопходним и адекватним васпитним мерама. Отац, по својој природи, лакше преноси другачију поруку – да свет није благонаклон као мајка и да ће морати поштено да заслужи своје место у друштву. Да уз права постоје и одговорности, да се неке границе не смеју прелазити… Ове две поруке нису у супротности, већ се надовезују једна на другу. Ако је мајка адекватно пренела своју поруку о безусловној љубави, дете ће се лакше носити са фрустрацијама очевих порука и тако се припремити за многе долазеће животне изазове. Ово је плодно тло на коме деца најлепше расту. Ако очеве поруке изостану, дете ће се неприпремљено срести са фрустрацијама живота и најчешће дубоко страдати.

Велика је срећа у људској природи да углавном нема непоправљиве штете… Ако дете расте у клими љубави, сви родитељски пропусти и тачке спотицања (што из незнања, што из најбоље намере) потенцијално су и тачке раста и развоја деце.

Подели са пријатељима

Коментари